Presa Canario

Presa Canario on aikojen saatossa jalostettu vartioimaan ja suojelemaan omaa perhettä ja kotia. Canario on kotioloissa rauhallinen ja tarkkaavainen, mutta koira reagoi tilanteen vaatiessa erittäinkin nopeasti asioihin ja canarion kuuluu myös toimia itsenäisesti. Näin pääsee käymään silloin kun koira on yksin, tai jos omistaja ei ole tilanteen tasalla, eikä ennätä reagoimaan asioihin ennen canariota.

Oman reviirin (pihan, kodin tai auton) puolustaminen on monille koirille tyypillistä. Vartiokoirarodut on kuitenkin varta vasten jalostettu varoittamaan haukullaan kotialuetta lähestyvästä ihmisestä tai tarvittaessa puolustavat perhettään toden teolla, näin myös canarion kuuluu toimia.


Presa Canario on perheenjäsenilleen tottelevainen ja nöyrä, erittäin kiintynyt omistajaansa, mutta voi olla epäluuloinen vieraita kohtaan. Canario on myös lapsiystävällinen rotu, kunhan koira vain tottuu lapsiin pentuiästä asti. Canariosta kasvaa kookas ja voimakas jo vuoden ikään mennessä, joten se ei aina välttämättä tajua omia voimiaan ja kokoaan, siksi aina varovaisuutta painotetaan kun on pieniä lapsia taloudessa, oli mikä tahansa rotu kyseessä.

Presa Canario ei ole koirasosiaalinen rotu, jos haaveenasi on saada kaikkien kanssa toimeentuleva koira, ei canario tähän sovellu. "Koirapuistokoiraa" Presa canariosta ei kannata yrittää muokata, se saattaa nuorena olla erittäinkin sopeutuvainen, mutta ikää tullessa alkaa ongelmia ilmetä, varsinkin samaa sukupuolta olevien koirien kanssa. Presa canario kannattaa ja pitääkin sosiaalistaa mahdollisimman hyvin kunhan tietää, että se ei aina välttämättä tule olemaan kaikkien kaveri.

Tulee myös muistaa, että canario on kautta aikojen kuulunut olla epäsosiaalinen vieraita koiria kohtaan, se kuuluu rodun kulttuuriperimään. On tietenkin olemassa myös yksilöitä, jotka ovat helpompia toisten koirien kanssa, mutta myös nämä koirat saattavat muuttua totaalisesti yhden erimielisyyden/yhteenoton jälkeen. Taistelutilanteessa canario on periksiantamaton ja se taistelee tarvittaessa loppuun saakka ja näitä tilanteita olisikin aina syytä välttää.

Presa canario ei myöskään sovi joka talouteen. Jotta turvataan mukava yhteiselo koiran ja perheen välillä, tarvitsee Presa canario itselleen hyvän peruskoulutuksen ja rakastavan kodin. Presa on koira joka on luotu vartioimaan itsenäisesti. Tästä syystä Presa canario ei välttämättä ole yhtä innokas oppimaan, eikä omaa samanlaista miellyttämisenhalua kuin jotkut palveluskoirarodut, mutta saa siitä kuitenkin oikeanlaisella motivoinnilla mukavan harrastuskaverin. Kovuudestaan huolimatta canario on ohjaajapehmeä, mikä täytyy myös ottaa huomioon koulutuksessa.

Jokaisen on hyvä tietää ja sisäistää, mitä heillä on käsissään, jos kyseessä canario. On se sitten luonteeltaan hieman pehmeämpi ja sosiaalisempi, niin silti ei auta unohtaa, että kyseessä on canario. Sitä ei auta vähätellä missään mittakaavassa!

On ymmärrettävä rodun alkuperäinen käyttötarkoitus ja mitä kaikkea se voi tuoda mukanaan, mihin kaikkeen koira pystyykään. Canarion geeneissä virtaa vuosikymmeniä selkärankaan "nakutetut" ominaisuudet -> perheen, kodin ja omaisuuden vartioiminen! Canario on luotu vartioimaan itsenäisesti. Se on koira, joka osaa ja jonka kuuluu tehdä itsenäisiä ratkaisuja. Canario on koira, joka vartioi suhteellisen eleettömästi. Kun koira huomaa muutoksia ympäristössä, se valpastuu -> jos tilanne koiran mielestä vaatii toimintaa, se saattaa räjähtää nollasta sataan silmänräpäyksessä ja on valmis tarvittaessa karkoittamaan tai jopa pysäyttämään tunkeilija.

Kunnioittamalla rodun alkuperää ja sitä mihin se on jalostettu, tiedostamalla millainen canario on, ennaltaehkäiset niitä ei toivottuja asioita, se on vastuullista canarion omistamista!

Respect their historical role...

"When a type of dog loses its historic role,

then the future of the breed is threatened.

Breeders MUST produce dogs

that are capable of carrying out their historic role,

even if they are not required to do so.

The breed history gave us the breed;

the breed history must be our guide in perpetuating the breed.

What alternative path can we follow?"